×
×

Obajvljena tri projekta zaštite životne sredine

Obajvljena tri projekta zaštite životne sredine

Belocrkvansko Udruženje Aurora u saradnji sa Društvom mladih istraživača Branislav Bukurov – Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, objavilo je u 2014. godini tri studije.

Studije pod nazivom Zaštita životne sredine opštine Bela Crkva – perspektive i problemi, Geonasleđe opštine Bela Crkva i Belocrkvanska jezera – limnološka studija, predstavljaju krajnji rezultat naučno-istraživačkog projekta koji za predmet rada ima prostor opštine Bela Crkva, tj. potencijale i sve probleme vezane za zagađenje i zaštitu životne sredine Na osnovu tih naučnih radova data je jasna identifikacija i opis postojećih i potencijalnih problema vezanih za životnu sredinu. Takođe predstavljeno je geonasleđe ovog prostora, kao i prikaz trenutnog stanja i mogućnosti za razvoj geoturizma na ovom području. 

Ujedno, predstavljen je način postanka Belocrkvanskih jezera, izrađena je limnološka studija izobatna karta jezerskih basena većih i značajnijih jezera. Istraživanje i štampanje studija finansijski su podržali Pokrajinski sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Opština Bela Crkva i Društvo mladih istraživača Branislav Bukurov – Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.