×
×

Akcija sprečavanja hvatanja i preprodaje ptica

Akcija sprečavanja hvatanja i preprodaje ptica

Mali pesak, deo budućeg Predela izuzetnih odlika Karaš -Nera, akcija sprečavanja hvatanja i preprodavanja ptica. Na licu mesta je zatečen S. M. (1978) iz Vršca koji je osumnjičen za nezakonito hvatanje strogo zaštićenih vrsta. Protiv njega će biti podneta prijava pravosudnim vlastima. Pet ptica je odmah pušteno na slobodu, dok je jedna zadržana na lečenju i oporavku. 

Povodom ovog događaja, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da je mesto na kome je pokušano nelegalno hvatanje ptica, najverovatnije radi držanja u zarobljeništvu i prodaje, predloženo za zaštićeno područje „Karaš – Nera“ još pre godinu dana, ali da odluka o zaštiti još nije doneta, te da o prebogatom biodiverzitetu i staništima na ovom području nema ko aktivno da brine.

Pronađena su 6 kaveza sa pticama (Češljugar Carduelis carduelis i Konopljarka Carduelis cannabina) kao i razapete mreže na aluminijumskim stubovima.

Iz Društva ornitologa upozoravaju da je period jesenje seobe i zimovanja poznat kao vreme masovnog vandalskog ponašanja u prirodi, prilikom koga se, između ostalog, za držanje u kućnim kavezima i prodaju, hvata ogroman broj strogo zaštićenih ptica unutar vrlo velikog broja vrsta, za potrebe isprepletanih lanaca trgovine zaštićenim vrstama, koji su u Srbiji i okruženju naročito razgranati. Zbog toga pozivaju inspektore životne sredine na svim nivoima, poljočuvare, korisnike lovišta, policiju i pravosudne vlasti da koordinisano i efektno rade na otkrivanju i procesuiranju ovakvih slučajeva.

Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.